Életmentő kék szalag

Új kampány hívja fel a figyelmet a szűrés és a prevenció fontosságára, így március – a vastagbéldaganat megelőzésének nemzetközi hónapja – az idén először Magyarországon is kék lesz.

Fontos, hogy minél többen tisztában legyenek vele: a vastagbélrák elleni leghatásosabb fegyver a szűrővizsgálat. A halálozási arány Magyarországon igen magas: a betegek több, mint felét elveszítjük. Mire a páciens orvoshoz kerül, általában már késő, pedig megelőzéssel és a korai felismeréssel több ezer életet lehetne megmenteni. 

“Mi biztosan kitűzzük a kék szalagot kollégáimmal. Legfontosabb üzenetünk ezzel az, hogy az időben elvégzett szűrővizsgálat életet menthet akkor is, ha nincs hasi, székelési panasza, mert a panasszal sokszor nem járó, korai stádiumban felfedezett daganat kisebb áldozattal kezelhető.” – mondja Dr. Bánfalvi Péter proktológus, sebész adjunktus.

Nemrég nagy visszhangot keltett Ryan Reynolds figyelemfelhívó akciója: kamerák előtt esett át élete első vastagbéltükrözésén. A színész azért vállalta a nyilvánosságot, hogy életeket mentsen, és megmutatta, hogy a vizsgálat egyáltalán nem olyan kellemetlen, mint ahogy azt az emberek általában elképzelik.

Jóval ismertebb szimbólum a rózsaszín szalag, októberben évek óta mindenhol találkozhatunk vele. A kampánycélok azonosak: figyelemfelkeltés, korai diagnózis, prevenció. A pink eredmények jelentősek, de korai lenne még hátradőlni, hiszen  a nők fele sem él a kétévenként felkínált térítésmentes mammográfiás szűrés lehetőségével.

Szalagokon, színeken túl, minden daganatos megbetegedés esetében létfontosságú a korai felismerés. Bár a hangsúly márciusban a vastagbéldaganatok megelőzésén van, a javasolt szűrővizsgálatok mindegyike egyaránt rendkívül fontos. A küzdelem az egészségügyi szakemberek közös harca, ezért a “kék kampányhoz” több intézmény is csatlakozott. 

Sajtóközlemények